AdSense

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Sinaia - oras regal!

     Sinaia este un oraş în România, situat la poalele munţilor Bucegi şi cunoscut mai ales datorită importanţei sale turistice. Aici se află şi Castelul Peleş, fosta reşedinţă de vară a regelui Carol I.
     Sinaia se află în judeţul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploieşti şi la 50 km sud deBraşov. Amplasat într-o zonă muntoasă pe valea râului Prahova, altitudinea oraşului variază între 767 m şi 1.055 m. Sinaia are statut de staţiune turistică şi balneo-climaterică.

Vizualizare hartă mărită
     La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Această comună îşi avea din 1833 reşedinţa la Buşteni. Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atestă că reşedinţa comunei Podul Neagului a fost mutată la Sinaia, care şi-a primit astfel numele în acel an (de la cel al Mănăstirii Sinaia, al cărei nume provine la rândul său de la cel al Muntelui Sinai). La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană şi cuprindea cătunele Izvor, Furnica şi Poiana Ţapului. Intravilanul oraşului Sinaia a fost astfel desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care şi-a mutat reşedinţa la Comarnic.

    Obiective turistice in orasul regal:

1. Castelul Peles

     Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, a fost construit la dorinţa regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.
     Castelul Peleş poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat şi este, prin valoarea sa istorică şi artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.





2. Castelul Pelisor

     Castelul Pelişor este un castel de mici dimensiuni construit în parcul castelului Peleş pe valea Prahovei. Ridicat între 1899 şi 1902 de arhitectul ceh Karel Liman şi decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, Castelul Pelişor devine, începând cu anul 1903, reşedinţa de vară a principilor moştenitori.
     Castelul a fost construit din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a pricipilor moştenitoriFerdinand şi Maria.
     Mobilierul şi decoraţiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spaţiu rezidenţial (hall, cabinete de lucru, capela, "camera de aur"), tributar inovaţiilor mişcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.
     Pelişor are doar 99 de încăperi, faţă de Castelul Peleş cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă princiară, şi poartă amprenta unei personalităţi puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile şi desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat şi biroul ei, iar pereţii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoţiei, locul natal al ei. Aici au crescut şi copii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) şi Nicolae.





3.Cazinoul

     Cazinoul Sinaia, gazda a numeroase conferinţe, simpozioane, congrese şi reuniuni naţionale şi internaţionale, este, în acelaşi timp, locul preferat pentru organizarea unor expoziţii deosebite de artă plastică şi fotografie, lansări de carte, concerte şi spectacole. Într-un cadru intim oferit de sala de concerte a castelului Peleş, se organizează manifestări specific culturale, seri muzicale, concerte.
     Este situat în parcul "Dimitrie Ghica" şi a fost, de asemenea, construit la iniţiativa lui Carol I. Construcţia a început în anul 1912 şi a fost terminată un an mai târziu.
     Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care era şi autorul planurilor.
Cazinoul l-a avut ca prim acţionar pe baronul de Marcay, acţionar şi al cazinoului din Monte-Carlo, după arhitectura căruia a fost construit şi cel din Sinaia.





4.Casa memoriala George Enescu

     Vila Luminis, realizata intr-unstil
autentic romanesc a fost folosita de George Enescu ca loc de odihna dupa numeroasele sale concerte, cat si ca loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei sale.Fatada
casei unde se regaseste stilul curtilor boieresti fortificate ale secolului al XVIII-lea, terasa in stil Brancovenesc, precum si turnuletul pe care l-a denumit "foisor" au fost proiectate de insusu Enescu. Vila este zugravita cu var alb romanescinterior
si exterior, iar lemnaria are si ea culoarea adecvata de contrast. Sobele de teracota erau date cu var pentru a aminti de sobele caselor de la tara, iar semineul sufrageriei este inspirat din vetrele romanesti de copt, avand lipita o piatra taraneasca. Vila "Luminis" este structurata pe trei caturi, deosebit de spatioasa si functionala, adapostind un patrimoniu valoros. Particularitatea ei rezulta din imbinarea elementului romanesc cu piese orientale diverse si un mobilier predominand stilul biedermayer.

     Dupa parasirea definitiva a patriei, determinata de evenimentele politice din 1946, prin actul de donatie semnat la Paris, in 1947, vila Luminis urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.







5.Casa de vanatoare Foisor

     Castelul Foisor se afla langa Castelul Pelisor,iar destinatia initiala a Foisorului era de cabana de vanatoare a regelui Carol I si are 42 de incaperi. Pentru ca Foisorul a fost terminat inaintea Castelului Peles, Familia regala (Carol I si Elisabeta), au locuit o perioada aici, precum si regele Ferdinand cu regina Maria, pana la terminarea Pelisorului. Tot in Foisor, se naste regele Mihai (1921), fiul lui Carol II si al Elenei. Foisorul nu a putut fi vizitat niciodata, deoarece apartine protocolului de stat ca resedinta rezidentiala. Pana la terminarea, in anul 1883, a Castelului Peles, Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la Foisor, o casa de vanatoare, constructie terminata mult mai repede. Chiar si Carol al II-lea a locuit acolo, in perioada 1930-1940, atata timp cat a fost Regele Romaniei, exceptand anii 1932 si 1933, cand casa de vanatoare a fost mistuita de un incendiu. In urma dispozitiilor Regelui, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foisor.




6.Economatul si Corpul de Garda

     Econonomatul, o casă modestă iniţial, a fost refăcută ulterior în stil Burg german, cu 52 de camere, şi a găzduit demnitarii şi angajaţii curţii regale. Economatul ca şi celelate foste dependinţe ale Castelului Peleş astăzi fac parte din reţeaua hotelieră. Hotel a devenit şi fosta clădire a Corpului de gardă, care a fost construit în acelaşi timp cu castelul, dar a fost refăcut între anii 1908-1909 în stilul renaşterii germane. Aici locuia o parte din personalul regelui pe perioada când venea la Sinaia şi tot acolo era şi centrala telefonică din anul 1890. Nu se ştie căt de mare era suita regală când venea la Sinaia, dar se aproximează la 100 persoane.




7.Manastirea Sinaia

     Mănăstirea Sinaia, supranumită 'Catedrala Carpaţilor', situată într-un cadru natural feeric, datează din secolul al XVII-lea şi reprezintă identitatea istorică a oraşului, fiind prima construcţie pe acest teritoriu. Fondatorul Mănăstirii Sinaia este Spătarul Mihail Cantacuzinocare împreună cu mama sa, Elena şi cu sora sa Stanca, face un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret, etc.), ajungând cu această ocazie la Muntele Sinai unde s-a rugat înMânăstirea Sfânta Ecaterina. Impresionat de cea ce a văzut, s-a hotărât ca la întoarcerea în Tara Romaneasca, să construiască în munţii româneşti şi să închine Sfintei Fecioare Maria, o mânăstire care să poarte numele Muntelui Sinai şi aceasta este Mânăstirea Sinaia. Importanţa Muntelui Sinai ţine de istorie şi tradiţia biblică, aici Moise primind tablele legii cu cele zece porunci.
   La început mânăstirea a fost construită să adăpostească doisprezece călugări (după modelul Mântuitorului Iisus Hristos care şi-a ales doisprezece apostoli), dar cu timpul numărul a crescut fiind necesară construirea unei alte biserici mai mare şi a unor chilii suplimentare. Noile construcţii (ceea ce se numeşte astăzi curtea nouă), au fost realizate între anii 1842-1846, prin grija stareţului Ioasaf şi Paisie. Datorită poziţiei sale strategice, Mânăstirea Sinaia va cunoaşte numeroase invazii turceşti şi austriece, care vor distruge parţial mânăstirea.



8.Garile Regale

    Sinaia este singurul oraş din România care se mândreste cu 2 gări regale. Cea veche a fost construită în anul 1886 de direcţia generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I. În această gară oprea şi opreşte din nou cel mai vestit tren din Europa, Orient Expressul. Pe peronul ei, se află o placă comemorativă în amintirea primului ministru român Ion Gheorghe Duca asasinat de legionari în anul 1933. Era fiul lui George Duca, cel care fusese mulţi ani director general al Căilor Ferate Române. Cealaltă gară a fost construită între 1938-1940 la comanda regelui Carol II., după planurile renumitului arhitect Duiliu Marcu care a mai proiectat Hotelul Athene Palace, Biblioteca Academiei Române, Opera Timişoara şi Palatul CFR Bucureşti. Este o clădire din piatră care poartă insemnele regale ale lui Carol II., dublul CC care se văd şi astăzi pe clanţa uşilor şi a fost rezervată exclusiv familiei regale, şi a oaspeţilor ei. Construcţia avea şi o remiză pentru adăpostirea trenul regal. În salonul oficial de primire, dincolo de geamurile cu perdele grele se găseşte o pictură murală pătrată de 5,50 m care reprezentă o vânătoare domnească, cu 8 personaje în mărime naturală. Fresca realizată de Dimitrie Ştiubei are şi o inscripţie: Basarab Voievod secol XIV. Acest salon nu este vizitabil.




vineri, 3 decembrie 2010

Dunarea - Zeul fluviilor

      Cine ar pleca din Germania ca sa ajunga in Romania? Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Orice roman ar trebui sa fie mandru ca Dunarea, Zeul fluviilor, a ales sa spulbere stanca si padure ca sa ajunga la marea noastra primitoare. (pontos euxeinos - intindere de ape primitoare).

     De-a lungul timpului pe malul Dunarii au luat nastere creatii artistice ale omului sau ale naturii, ca urmare a respectului pe care acest fluviu il impune in fata acestora doua.

    1. Statuia lui Decebal

     Statuia lui Decebal este înaltă de 55 m şi lată de 25 m.Ea a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota şi este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar şase metri mai puţin decât Statuia Libertăţii, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, şi cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălţimea legendarului Colos din Rhodos.
     Locul realizării sculpturii este în apropiere de oraşul Orşova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.
      Chiar în faţa statuii, dar pe malul sârbesc, se găseşte de aproape 2000 ani o placă memorială antică ("Tabula Traiana"), monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi a comemora victoriileImperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.

     Sub capul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină, săpată şi ea în stâncă: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - făcută de Drăgan"- constructia fiind realizata la initiativa omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan).


    2. Tabula Traiana

     "Tabula Traiana", consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km). Se vad ramasitele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului calea inceputa de imparatul Tiberiu. In anumite portiuni unde nu si-au putut croi drum direct prin dislocarea stancilor au fost sapate in piatra, deasupra apei, gauri patrate la distante egale. In ele au fost fixate orizontal grinzi puternice peste care se aseza un pod de lemn. Gaurile din stanca in care erau fixate grinzile podului sant vizibile si azi. Tabula Traiana este singura ramasa dintre cele 10 tabule sapate in stanca, si pentru a fi pastrata a fost mutata cu aproximativ 30 de metri deasupra locului initial. In 1856 atunci cand apa nu avea acelasi nivel cu cel de azi, se spune ca se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Pe malul romanesc exista o copie a celei de pe malul sarbesc.


    3.Manastirea Mraconia

     Manastirea Mraconia se afla in comuna Duhova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.
     Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii", dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.


    4.Pestera Ponicova
     Peştera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Aici se poate ajunge cu şalupa, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii. O altă intrare în peşteră se poate face pe pârâul Ponicova, care s-a  adâncit în calcare, a format un pod natural, apoi străbate peştera formând un sistem de galerii etajate şi se varsă subacvatic în Dunăre.
     Este cea mai importantă peşteră din Defileul Dunării, ea fiind cunoscută şi sub denumirile de Peştera de la Gura Apei sau Peştera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor.


    5. Hidrocentrala Portile de Fier

     Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier administreaza cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunarea: Portile de Fier I, cu o putere instalata de 1080 MW si Portile de Fier II, cu puterea instalata de 250 MW.
     Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea iugoslava, centralele romana si iugoslava la Portile de Fier I cumuland 2160 MW, iar cele de la Portile de Fier II cumuland 500 MW.
     Sistemul Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa.
     Zona Portile de Fier are un bogat potential arheologic, istoric si turistic. Pentru protejarea habitatului sau natural deosebit, regiunea defileului Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier.