AdSense

vineri, 3 decembrie 2010

Dunarea - Zeul fluviilor

      Cine ar pleca din Germania ca sa ajunga in Romania? Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Orice roman ar trebui sa fie mandru ca Dunarea, Zeul fluviilor, a ales sa spulbere stanca si padure ca sa ajunga la marea noastra primitoare. (pontos euxeinos - intindere de ape primitoare).

     De-a lungul timpului pe malul Dunarii au luat nastere creatii artistice ale omului sau ale naturii, ca urmare a respectului pe care acest fluviu il impune in fata acestora doua.

    1. Statuia lui Decebal

     Statuia lui Decebal este înaltă de 55 m şi lată de 25 m.Ea a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota şi este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar şase metri mai puţin decât Statuia Libertăţii, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, şi cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălţimea legendarului Colos din Rhodos.
     Locul realizării sculpturii este în apropiere de oraşul Orşova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.
      Chiar în faţa statuii, dar pe malul sârbesc, se găseşte de aproape 2000 ani o placă memorială antică ("Tabula Traiana"), monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi a comemora victoriileImperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.

     Sub capul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină, săpată şi ea în stâncă: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - făcută de Drăgan"- constructia fiind realizata la initiativa omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan).


    2. Tabula Traiana

     "Tabula Traiana", consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km). Se vad ramasitele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului calea inceputa de imparatul Tiberiu. In anumite portiuni unde nu si-au putut croi drum direct prin dislocarea stancilor au fost sapate in piatra, deasupra apei, gauri patrate la distante egale. In ele au fost fixate orizontal grinzi puternice peste care se aseza un pod de lemn. Gaurile din stanca in care erau fixate grinzile podului sant vizibile si azi. Tabula Traiana este singura ramasa dintre cele 10 tabule sapate in stanca, si pentru a fi pastrata a fost mutata cu aproximativ 30 de metri deasupra locului initial. In 1856 atunci cand apa nu avea acelasi nivel cu cel de azi, se spune ca se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Pe malul romanesc exista o copie a celei de pe malul sarbesc.


    3.Manastirea Mraconia

     Manastirea Mraconia se afla in comuna Duhova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.
     Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii", dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.


    4.Pestera Ponicova
     Peştera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Aici se poate ajunge cu şalupa, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii. O altă intrare în peşteră se poate face pe pârâul Ponicova, care s-a  adâncit în calcare, a format un pod natural, apoi străbate peştera formând un sistem de galerii etajate şi se varsă subacvatic în Dunăre.
     Este cea mai importantă peşteră din Defileul Dunării, ea fiind cunoscută şi sub denumirile de Peştera de la Gura Apei sau Peştera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor.


    5. Hidrocentrala Portile de Fier

     Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier administreaza cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunarea: Portile de Fier I, cu o putere instalata de 1080 MW si Portile de Fier II, cu puterea instalata de 250 MW.
     Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea iugoslava, centralele romana si iugoslava la Portile de Fier I cumuland 2160 MW, iar cele de la Portile de Fier II cumuland 500 MW.
     Sistemul Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa.
     Zona Portile de Fier are un bogat potential arheologic, istoric si turistic. Pentru protejarea habitatului sau natural deosebit, regiunea defileului Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu