AdSense

marți, 26 octombrie 2010

Pesteri in Romania

 
     Pestera a fost prima casa a omului. Intoarcerea acasa este intotdeauna generatoare de sentimente puternice si din aceasta cauza pestera atrage, inspira si recheama oamenii. 


     Cele mai importante pesteri ale Romaniei au fost descoperite cu sute de ani in urma si reprezintaatractii deosebit de interesante pentru turistii din tara sau de peste hotare.


     Romania are peste 12.000 de pesteri, majoritatea insa sub 50-100 de metri. Parametrii dupa care se masoara acestea sunt dezvoltarea (suma lungimilor golurilor componente) si denivelarea (diferenta de nivel dintre punctul cel mai inalt si cel mai coborat).


Pesteri din Romania:

1.Pestera Muierii


     Pestera Muierii si-a capat denumirea inca din perioada razboaielor, deoarece era folosita de femei si de copii pentru a se adaposti de atacatori.
     Situata in depresiunea Getica a Olteniei, langa comuna Baia de Fier din judetul Gorj, Pestera Muieriireprezinta un important obiectiv turistic, format din galerii dispuse pe patru niveluri si cu o lungime insumata de 3600 de metri. Acestea s-au format prin carstificariea calcarelor datorita apei infiltrate din raul Galbenul.


2.Pestera Ursilor
     Pestera Ursilor din Chiscau a fost descoperita in anul 1975 si este cea mai spectaculoasa pestera din Romania, fiind un important punct turistic din muntii Apuseni.
     Pestera Ursilor are o lungime totala de 1,5 km dintre care 521 m au fost declarati rezervatie stiintifica, numele venind in tocmai de la numeroasele resturi din scheletul ursului de caverna, care se estimeaza ca a disparut in urma cu 15000 de ani.
   Pestera este electrificata si deschisa turistilor care pot vedea resturi din scheletul ursului de caverna.
    Pestera este formata din trei galerii, cea a Ursilor, galeria Emil Racovita, galeria Lumanarilor si 4 sali: sala Lumanarilor, Spaghetelor, Racovita, Oaselo, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii.


3.Pestera Ghetarul
     Pestera Ghetarul de la Focul Viueste situata in Muntii Bihorului, in apropiere de Varful Piatra Galbenii si Varful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1165 metri.
     Pestera Ghetarul este compusa din doua sali, iar accesul se face pe o scara de lemn. Sala Mare, cu o inaltime de 46 metri si o lungime de 68 metri, adaposteste in mijloc un impresionant ghetar (25.000 m³). Ghetarul este al treilea ca marime, dupa cel de la Scarisoara si Bortig.
     In partea opusa intrarii in Sala Mare se afla mai multe grupuri de stalagmite, pe care se rasfrang razele soarelui, provocand reflexii scanteietoare, reflexii care au dat numele pesterii: Focul Viu. In spatele stalagmitelor se afla o galerie care duce spre Sala Mica, care, la randul ei, contine mai multe formatiuni de stalagmite.


4.Pestera Topolnita
     Pestera Topolnita se afla in Mehedinti si este cea mai lunga pestera din Romania, iar din lume pe locul al 16-lea.
     Datorita lungimii impresionante si conditiilor grele de exploatare in prezent s-a ajuns la performanta de a fi peste 11 km explorati.
    Potrivit speologilor, dupa ce se ocolesc adevarate stanci ciclopice, se pot vedea "paduri" de stalagmite si chiar o "delta" minerala, precum si prapastii ametitoare.
     Incercarea de a vizita cele doua pesteri este extrem de grea, mai mult decat o aventura: "Un risc pe care ti-l asumi, fiindca in orice moment iti pui viata in pericol in aceste locuri in care domnesc intunericul, frigul, tacerea si unde ai in necunoscuta cale obstacole precum abisurile, labirinturile si torentii."

.
5.Pestera Ponicova
    Pestera Ponicova este una dintre cele mai importante si mari cavitati subterane din Defileul Dunarii, luand nastere in peretele de calcar ce flancheaza Cazanele Mari.
 Este situata aproape de comuna Dubova, in judetul Mehedinti,Oltenia.
    Pestera Ponicova are doua intrari, fiind accesibila atat de pe uscat, cat si de pe Dunare, cu barca sau salupa.
    Exista o intrare langa paraul Ponicova, a caror ape au sapat un pod natural inalt de aproape 8 m si niste chei de o frumusete salbatica.
   Cu o lungime de peste 1,5 km, galeriile sale strabat muntele Ciucaru Mare. Pestera Ponicova nu este tocmai amenajata pentru vizitare, insa poate fi explorata de turisti, eventual insotiti de un ghid autorizat si cu echipament de protectie.
   Iata care sunt principalele incaperi: Galeria Ogasului, Galeria Liliecilor, Galeria Concretiunilor, Sala Coloanelor, Galeria Scarii şi Galeria cu Argila.
   Aici, se pot admira numeroase concretiuni de forme si marimi diferite: stalactite si stalagmite, anemolite, podea de calcita alba, gururi, perle de caverna, domuri si coloane, draperii. Cercetatorii au descoperit in pestera Ponicova oase de urs si se presupune ca si de hiena de pestera.



6.Pestera Ialomitei

     Pestera Ialomitei este localizata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei.
     Aceasta cavitate se intinde pe o lungime de 480 m, pe un singur nivel, si se compune din galerii si sali.
     La intrarea in pestera Ialomitei, se afla Manasirea Ialomitei, ce dateaza din secolul VI si a fost ctitorita de voievodul Mihnea. Prima sala a pesterii a fost botezata dupa numele acestui conducator. In continuarea acestei incaperi, urmeaza galeria Pasaj, salile Decebal si Sfanta Maria (denumita astfel datorita asemanarii unei concretiuni cu statueta Maicii Domnului).
     Sala Ursilor reprezinta cea mai mare incapere a pesterii, unde au fost decoperite oseminte de urs de caverna. Urmeaza galeria Fundul pesterii, Galeria apelor si Altarul. Aceasta ultima incapere accesibila vizitatorilor - Altarul, si-a capatat denumirea datorita stalactitelor ce sunt pozitionate precum un altar de biserica. 



7.Pestera Piatra Altarului
     Pestera Piatra Altarului din Muntii Bihorului este considerata una dintre cele mai frumoase cavitati subterane din Romania, dar si din Europa.
     Imagini din aceasta pestera apar expuse in documentare internationale si la expozitia ONU de la New York.
     Pestera Piatra Altarului se compune din patru mari incaperi:
  • Galeria "Palatul" are o inaltime de aproximativ 30 m si o forma ce seamana cu o catedrala in stil gotic. Concretiunile intalnite aici sunt curgerile de calcit si domurile inalte.
  • Galeria "Paradisul"- aici se intalnesc majoritatea concretiunilor din pestera: parau de mondmilch, discuri, macrocristale de calcit, buzdugani, nuferi, cristale scheletice de calcit, in forma de triunghiuri excavate, stalagmite monocristal, coloane tip palmier, draperii, coralite, perle de pestera;
  • "Geoda": aici se remarca un fenomen destul de rar, si anume transformarea apei supramineralizate in cristale perfecte de calcit ce acopera in intregime incaperea;
  • Galeria "Altarul Ursilor" mai poarta denumirea de "Cimitirul Ursilor", deoarece dovada ca aici au trait ursii de caverna sta in numeroasele cranii de ursi tineri ce s-au descoperit sub stratul de calcit.



8.Pestera Veterani
    Pestera Veterani se situeaza in Defileul Dunarii, in zona Cazanelor Mari. Este o cavitate foarte veche, fiind prima pestera cartata (anul 1692).
     Dimensiunile sale nu sunt impresionante, masurand doar circa 173 m in lungime. 
      Prima incapere, lunga de 37 m, este luminata prin existenta unei  fereastre naturale in peretele de calcar si este populata cu fluturi si lilieci.
     In Galeria Concretionara si Sala Coloanelor se gasesc perle de caverna, bulgari de calcita alba, domuri si coloane.
     Despre pestera Veterani si vecina sa, cavitatea Gura Ponicovei, circula legende conform carora acestea erau sanctuarele lui Zalmoxis, zeul si conducatorul dacilor.
    Se estimeaza ca a fost locuita de oameni chiar si in urma cu 400.000 de ani si au fost gasite aici urme de Ursus spelaeus si hiena de pestera.
     A indeplinit rol si de obiectiv militar in perioada Antichitatii si a Evului Mediu cu scopul de a supraveghea navigatia pe Dunare si de a impiedica ca vasele turcesti sa treaca ilegal vama.
    Mai este cunoscuta si sub numele de pestera Piscabara, nume folosit in anul 1692, cand aici s-a instalat garnizoana militara austriaca cu scopul mentionat mai sus.


9.Pestera Scarisoara
     Pestera Scarisoara se afla in comuna Garda de Sus din judetul Alba, Transilvania. Primele mentionari ale acesteia dateaza din cercetarile realizate in anul 1847.
    Pestera Scarisoara a fost studiata de-a lungul timpului de numerosi oameni de stiinta,atentia multora concentrandu-se pe ghetarul din subteran, cel mai mare din Romania si cu o vechime de peste 4000 de ani.
      Intrarea in pestera se realizeaza printr-un aven adanc de 48 m in care se coboara pe o poteca si niste trepte de metal, iar apoi, dupa strabaterea unui culoar foarte mare, se ajunge in Sala Mare in care se gaseste ghetarul. Turistii pot vizita, insotiti de un ghid autorizat, doar o parte a pesterii. In stanga si in dreapta Salii Mari se gasesc rezervatiile stiintifice mare si mica, neaccesibile vizitarii.
    Pestera Scarisoara are o adancime de 105 m si se crede ca, inainte de formarea ghetarului, comunica cu o alta cavitate subterana - Pestera Pojarul Politei.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu