AdSense

marți, 19 octombrie 2010

Lacurile Romaniei I

           Pentru cei ce au nevoie de liniste si vor sa o intalneasca in mijlocul naturii, o plimbare pe marginea unui lac este raspunsul.
         Daca in urmatoarele descrieri veti intalni des sintagma "Cel mai" sa nu va mirati, nu este o coincidenta, ci o incercare de a reda cat mai corect frumusetea acestor lacuri.
           
         1. Lacul Sfanta Ana(vezi harta)


        Doi tineri trebuiau să se căsătorească. Fata, pe nume Ana, care urma să devină soție, nu dorea acest lucru deoarece părinții o obligau să se căsătorească numai pentru a pune mâna pe averea tânărului, care era destul de necioplit în ale măritișului. În seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în acest lac, trupul ei neînsuflețit nefiind găsit nici în ziua de astăzi. Din această cauză lacul poartă numele acelei fete. În fiecare an, de hramul Sf. Ana, lacul este sfințit de către mitropolie.
          Lacul Sfânta Ana (în maghiară Szent-Anna tó) este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcanstins, denumit Ciomatu (sau, după alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).



Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nici o vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea cu precizie de sută la sută. Localnicii știu că "Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții". Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
Lacul Sfânta Ana, este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.
Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.




       2. Balea Lac (vezi harta)

       Lacul Balea este situat la obarsia Curtisoarei, la altitudinea de 2034 m si are 360 m lungime si 11 m adancime. Este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri din Romania. In jurul lacului, 100 de hectare de teren au fost declarate rezervatie stiintifica cu numeroase plante ( floarea de colt, macul galben , etc. ) si animale ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte etc. ). 
      Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare. Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement extrem de diverse.      Cabana Lacul Balea este asezata pe peninsula ce inainteaza in lacul Balea dinspre nord-est, fiind inconjurata din trei parti de apa.
      Zona turistica Balea Lac este situata in Muntii Fagaras. Accesul la lacul Balea este usurat de existenta transfagarasanului, asfaltat in intregime. Schematic, masivul Fagaras este constituit dintr-o coama pricipala cu directia est-vest, iarna fiind accesibil numai dinspre Sibiu pana la Balea Cascada iar de aici se ajunge la Balea Lac cu telecabina.  








         3.Lacul Rosu(vezi harta)

    Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier. 
Pe vremea lui Ceausescu, cele doua minuni erau destinatii turistice obligatorii pentru concediile itinerante prin tara. 
Lacul pare intunecat si amenintator, cioturile ce ies din apa lasând impresia ca o civilizatie lacustra si-a gasit sfârsitul cu numai câtiva ani inainte sa treci pe acolo. Cârduri de rate trec nestingherite pe lânga tine daca te aventurezi cu barca pe apa. Motiv suficient sa dai la rame cam 10 minute, la concurs cu macanitoarele, cât sa te departezi de mal si sa observi civilizatia de la distanta.
       Lacul Rosu s-a format relativ recent, intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat pârâul Licas, pârâul Oii si paraul Rosu. 
       Martori actuali ai calamitatii naturale de atunci sunt cioatele de molid ramase in apa. Reflectarea purpurie in lac a Suhardului Mic, prezenta aluviunilor rosiatice aduse indeosebi de pârâul Rosu si calcarele roscate din jurul sau i-au facut pe ciobani sa-i dea numele de Lacul Rosu. 
      Abia in 1857, trei turisti din Gheorgheni au poposit pe malurile sale, uimiti si fermecati de frumusetea salbatica a privelis tei montane si a lacului. Au povestit tuturor ca au descoperit un colt din paradis. De atunci, atrasi de frumusetea naturala a lacului, de bogatia faunei, florei, numerosi turisti au strabatut potecile acestei regiuni.




      4.Lacul Albastru(vezi harta)

     Nici macar Finlanda, "Tara celor 1000 de lacuri" nu se poate lauda cu un lac unicat cum este Lacul Albastru de langa Baia Sprie. Este singurul lac din lume care isi schimba culoarea, in functie de lumina si de oamenii care inoata sau nu in apele sale.
     Nu e insa "Lacul codrilor albastru" cum spunea Eminescu, ci e o fosta mina, inundata.
      Maramuresenii ii stiu povestea bine, este vorba despre un lac care a fost creat in urma prabusirii unei mine de pe filonul Domnisoara, in anii 1919-1920. Cand te apropii de el, ai senzatia ca te apropii de craterul unui vulcan. Lacul are forma eliptica, aproape circulara si nu este extrem de mare. De pe un mal pe altul distanta ar fi cam de 40-50 de metri, iar specialistii spun ca adancimea este de numai 4 metri. Localnicii au insa propria varianta, care nu coincide absolut deloc cu varianta oficiala.
      Mai speriosi, sau poate doar plini de imaginatie, unii oameni spun ca lacul se intinde prin galerii subterane chiar pana la Marea Neagra. Legendele create sustin ca mina prabusita e foarte adanca, iar deschiderea plina de apa a lacului nu ar acoperi decat o mica parte din ea. Canale si guri de aerisire se intind in subteran, iar cei mai saraci cu duhul sustin ca tot orasul Baia Sprie ar fi in pericol sa se prabuseasca pe aceste tunele inundate acum de apa. Cu toate acestea, din 1920 si pana acum, niciun maramuresean nu s-a plans ca i se clatina casa. Poate doar la cutremur sau dupa o sticla de horinca.
     Desi este un lac format cu ajutorul omului, turistii apreciaza faptul ca nu este modernizat. Nu se simte nicaieri o "imbunatatire" cu beton a peisajului, iar acest lucru a facut din Lacul Albastru o destinatie romantica pentru multi din tinerii indragostiti. 



5. Lacul Bucura(vezi harta)


    Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania, cu o suprafata de aproape 9 ha. Acesta se afla in Parcul National Retezat la o altitudine de peste 2000 m altitudine.
    Traseul pe care trebuie sa il strabateti pana ajungeti este de o frumusete rara, in apropiere fiind si lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara noastra, 29 metri.
    Apele sale limpezi provin de la 5 izvoare principale. Apoi deverseza cu un debit de peste 250 de litri pe secunda inspre Lacul Lia. Loc ideal pentru cei indragostiti de natura, salbaticie si piscuri semete, Lacul Bucura presupune ceva efort pentru a ajunge la el. Odata ajunsi se pot efectua ascensiuni catre: Vf Peleaga (2509 m) – cel mai inalt din Retezat, Vf. Bucura 1 si 2, Vf. Judele - precum si catre salba de lacuri: Ana, Viorica, Lia.



6.Lacul Vulturilor(vezi harta)


     Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund, sunt numele aceluias lac situat in judetul Buzau, in imediata apropiere de barajului Siriu si ruinele fostei statiuni balneare Baile Siriu.
     Acest lac se afla in Muntii Siriului, pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zona salbatica, putin cunoscuta de turisti, de aceea va recomandam sa mergeti dinspre Buzau, pe la intorsura Buzaului pe soseaura care duce catre Brasov. Odata ajunsi in valea Neagra trebuie sa lasati masinile si sa urmati un traseu de aproximativ 3 ore.
     Cele doua nume se trag din 2 legende, una dintre ele era despre vulturii care veneau aici sa bea apa pentru a intineri, iar cea dea doua legenda spune ca un cioban si-a aruncat bata in apa lacului, iar dupa 1 an de zile a gasit-o in Dunare.
    Lacul fara fund este printre putinele locuri din Romania in care puteti vedea capre negre.



7.Lacul Zanoaga(vezi harta)

     Lacul Zănoaga Mare sau Tăul Zănoaga este un lac glaciar situat în Munții Retezat, care fac parte din grupa montană Retezat-Godeanu a Carpaților Meridionali). Este cel mai adânc lac de acest tip din țară, adâncimea lui maximă fiind de 29 m. Este un lac glaciar format într-un circ glaciar.
    Tăul Zănoaga este unul din multele lacuri glaciare din Carpații Meridionali, care sunt munți recunoscuți ca având cel mai dezvoltat relief glaciar din tara. Spre exemplu, în Munții Retezat se găsesc cele mai multe lacuri glaciare din România, aproximativ 80, pe locul doi aflându-se Munții Parâng cu 30 de lacuri.



8.Lacul Izvorul Muntelui(vezi harta)

    Lacul de acumulare "Izvorul Muntelui", cunoscut şi sub numele de "lacul Bicaz", este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din el se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, echipată cu şase generatoare.
    Priza de apă pentru tunelul de aducţiune se află la 1,5 km depărtare de baraj, galeria de aducţiune străbătând muntele Botoşanu asigurând transportul apei spre centrala electrică "V.I. Lenin" de la Stejaru, astazi "Dimitrie Leonida". Castelul de echilibru, amplasat pe axul tunelului de aducţiune, are o înălţime de 86 m.

    Barajul nu este monobloc, ci este format din 30 de ploturi separate prin rosturi etanşate amonte cu pene de beton armat şi tole de cupru. Corpul acestuia este străbătut de kilometri de galerii, puţuri de aerisire, nişe de vizitare. Încăperi special amenajate adăpostesc instalaţii de acţionare şi comandă, echipamente de urmărire, monitorizare seismică şi comportare a fiecărui element.

    Suprafaţa lacului variază funcţie de regimul de exploatare, fiind maximă când pânza de apă se ridică până la cota maximă a barajului, situată la 516 m altitudine şi minimă (cca. 17 kmp) când aceasta coboară până la nivelul gurii de intrare a apei în canalul de aducţiune, situat la 434 m altitudine.
Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km.

    Fauna lacului este alcătuită din mreană, clean, lostriţă, scobar, moioagă, babuşcă, păstrăv indigen, păstrăv de lac şi păstrăv curcubeu, oblet, porcuşor, plătică. De altfel aici există amenajată şi o crescătorie de păstrăv (Potoci).

    În anul 1993 celebrul J.Y. Cousteau, însoţit de o parte din echipa sa, s-a aflat pentru câteva zile la Staţiunea de Cercetări Biologice Potoci - Bicaz a Universităţii "Al.I.Cuza", unde a efectuat câteva scufundări în lacul Bicaz (singurul loc din Moldova unde se efectuau scufundări, promotorii fiind Ionel Miron şi Constantin Mihai).

    Din portul amenajat în vecinătatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot închiria bărci, hidro-biciclete. Pentru turişti există de asemenea posibilitatea cazării fie la motel, fie la căsuţe.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu