AdSense

vineri, 20 aprilie 2012

Cluj-Napoca

      Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei şi are o suprafaţă de 179,5 km pătraţi. Situat în zona de legătură dintre Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei, oraşul se întinde pe văile râurilor Someşul Mic şi Nadăş şi, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeştiului, Chintăului, Borhanciului, şi Popii.



Vizualizare hartă mărită




      Prima atestare documentară a  unei aşezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a menţionat aici una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei, din anii   107-108. şi constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcţia unui drum strategic imperial. Fondată pe malul drept al râului Samus, Napoca era la inceput un simplu vicus. Ea devine aşezare urbană(civitas) în timpul împăratului Hadrian, în anul 124 d.Hr., sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca, atestat în inscripţii. Ajunsă capitală a provinciei, Napoca este ridicată apoi la rangul de colonia, fiind denumită Colonia Aurelia Napoca, privilegiu acordat de Marcus Aurelius sau de Commodus.







     Acum, că v-am spus cum să ajungeţi la Cluj-Napoca precum şi ce nume a purtat acest superb oraş de-a lungul timpului, urmează să vizităm virtual o parte din obiectivele turistice clujene.


1. Bastionul Croitorilor este un turn de fortificaţie ce a făcut parte din vechea Cetate a Clujului şi care s-a păstrat intact pană în zilele noastre.






2. Primăria veche şi-a avut locaţia într-o clădire din Piaţa Unirii, declarată, în prezent, monument istoric.






3. Biserica Piariştilor a fost construită la începutul secolului al XVIII-a şi reprezintă unul din cele mai importante simboluri clujene, prototip pentru numeroase alte biserici din Transilvania.



4. Catedrala Ortodoxă a fost construită în anii 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii  religioase din municipiul Cluj.






5. Casa Matei Corvin a fost construită în secolul al XV-lea şi este amplasată în interiorul primei incinte de apărare aparţinând vechii cetăţi. Este unul din cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist. În acestă clădire s-a născut regele Matei Corvin.






6. Casa învăţătorului a fost construită în perioada 1902-1903 pe baza planurilor realizate de arhitecţii Herczeg Zsigmond şi Baumgarten Sandor, fiind locuită iniţial de elevii şcolii de învăţători şi de studenţii care erau copii de învăţători. Azi adăposteşte Inspectoratul Şcolar Cluj.






7. Palatul Babos este un momnument istoric si de arhitectură, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Epoque din Cluj.






8. Ansamblul monumental Matei Corvin a fost dezvelită în anul 1902 şi este alcătuit din 5 statui reprezentându-i pe Matei Corvin şi pe cei 4 generali ai săi.






9. Biblioteca Centrală Universitară este una din cele mai vechi şi mai importante biblioteci universitare din România  cu nenumărate colecţii valoroase. Biblioteca dispunde de 55 de săli de lectură şi o capacitate de 2100 locuri pentru cititori în sediul central şi în filiale.



10. Grădina Botanică a fost fondată în 1920 de profesorul Alexandru Borza. Întinsă pe o suprafaţă de aproape 14 hectare, în partea sudică a Clujului, grădina botanică, organizată după unirea Transilvaniei cu România, în anii activităţii de aşezare pe temeiuri solide a universităţii clujene, a reuşit să se dezvolte în timp atât ca şi un obiectiv turistic clujean cât şi ca important spaţiu didactic şi stiinţific.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu