AdSense

vineri, 6 august 2010

Castelele si cetatile Romaniei

1. Castelul Bran

Castelul lui Dracula - asta vor sa vada strainii cand vin la noi. Dar noi? Noi ce vrem sa vedem sau ce ar trebui sa vedem? Un castel plin de istorie, nu de povesti cu vampiri. Cu o importanta economica si militara majora, resedinta a lui Vlad Tepes, fiul lui Vlad al II-lea Dracul, de unde si numele de Dracula (Draculea - fiul lui Dracul). Are o asezare strategica, pe Trecatoarea Bran, o importanta legatura transcarpatica.


Cetatea Bran a fost construită pe o stâncă situată între Măgura şi Dealul Cetăţii, poziţia sa asigurând o panoramă deosebită atât spre valea şi dealurile Moeciului cât şi spre Ţara Bârsei. Necesitatea construirii cetăţii a fost impusă din considerente de ordin strategic şi economic. Cele strategice reliefate de expansiunea imperiului Otoman, care la jumătatea secolului XIV-a ajuns să ameninţe graniţele de sud-est ale Transilvaniei; cele economice date de drumul comercial ce trecea pe aici, unul din cele mai importante căi de acces ce lega Transilvania de Ţara Românească. Toate aceste argumente l-au determinat pe regele maghiar Ludovic I de Anjou să i-a măsuri de consolidare a trecătorii Branului. Cointeresaţi de ridicarea cetăţii au fost şi braşovenii dornici să-şi consolideze poziţia geografică, pe de o parte şi cea economică prin supravegherea drumului comercial ce trecea prin trecătoare, pe de alta. Aceste acţiuni comune se concretizează la 19 noiembrie 1377 când Ludovic I de Anjou acordă braşovenilor privilegiul de a construi cetatea „nesiliţi şi neconstrânşi ci de bună voie au promis în mod generos şi unanim de a construi un nou fort în Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli şi cheltuieli şi de a tăia pădurea acolo în lung şi-n lat.” Remarcabil a fost faptul că la moartea regelui maghiar în 1382 cetatea era deja terminată.


2. Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighisoarei este una dintre cele mai frumoase cetati din Europa care s-a pastrat aproape integral si printre putinele care sunt locuite si in prezent. Alaturi de castelul de la Braneste cea mai vizitata locatie de catre turistii straini care sosesc in Romania.

Cetatea a fost construita in secolul 13 si refacuta ulterior in secolul 14 avand in prezent aspectul unei asezari cu cu strazi inguste, cu cladiri vechi, masive , realizate preponderent din caramida. Ansamblul este inconjurat de o serie de ziduri lungi de 930 de metrii, strajuite de 14 turnuri de aparare, fiecare turn fiind ridicat de catre una din breslele ce activau in oras - de unde le provin si denumirile. In prezent se pastreaza doar 9 din aceste turnuri si anume: Turnul Tabacarilor (dateaza din secolul 14), Turnul Cositorilor (dateaza din secolul 14, refacut in secolul 15, inalt de 25 de metrii cu guri de tragere), Turnul Cojocarilor (din secolul 14, refacut in 1676), Turnul Fierarilor(1631), Turnul Croitorilor (din secolul 14, refacut in 1678 dupa explozia din timpul marelui incendiu din 1676, restaurata in 1935), Turnul Funarilor (tot din secolul 14), Turnul Macelarilor(secolul 15), Turnul Cizmarilor (din 1521, refacuta dupa marele incendiu din 1676) si Turnul cu Ceas (cel mai mare si cel mai puternic - descriere detaliata in sectiunea separata dedicata acestuia).

3. Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, numit şi Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură goticădin Transilvania.

A fost ridicat în secolul XV de către Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Este o construcţie impunătoare, cu acoperişuri înalte şi divers colorate, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite. Castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu.


Legenda Fantanii

Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara în tinea în castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvantul dat de sotul sãu si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: "Apa ai, inima nu", ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.
De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glãsuieste astfel: "Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica". Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Poziþia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.



4. Castelul Peles

Sunteti pasionati de arme, si aici nu vorbim de AK - 47, ci te
piese europene si orientale din secolele XIV – XVII. Castelul Peles e locul potrivit pentru a vizita Biblioteca Regala,
coperti din piele si gravate cu litere de aur, Sala Armelor, Sala de Muzica si multe altele la fel de spectaculoase.
Castelul Peleş este un castel din Sinaia, România, construit între 1873 şi 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România şi din Europa.Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu