AdSense

vineri, 6 august 2010

Suflet printre stanci!



Vantul bate! Gresit! La noi vantul nu bate. Picteaza, sculpteaza, danseaza, dar de batut nu bate! Altfel nu-mi pot explica cum au fost create operele reliefului nostru, operele naturii, ale Romaniei!


La Babele

Urcam...urcam! Dar e nevoie si de odihna! Babele stau la barfa in varf de munte. Sigur au urcat cu telecabina caci nu par prea obosite! Sunt stancile noastre neobosite! Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (altitudine 2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali. Cabana Babele situată sub vărf este punctul de plecare central în drumețiile din munții Bucegi. Accesul poate să fie cu telecabina din Bușteni sau cu piciorul de la Bușteni pe Valea Jepilor

sau pe creasta Bucegilor de la cabana Piatra Arsă.



Sfinxul


Aici e cu totul alta poveste pentru mine, sau mai bine spus poezie! E o poezie a lui Eminescu.De fiecare data cand vad aceasta stanca, gandul ma duce la marele nostru poet. De ce? Nu stiu prea bine raspunsul! Pentru mine e statuia pe care o merita Eminescu.


"Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc
."

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie - Mihai Eminescu


Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit situat la 2.216 m altitudine.

„Sfinxul”, așa cum este numit, din cauza asemănării sale cu un cap uman (respectiv cu Sfinxul egiptean), s-a format prin eroziune eoliană (datorată vântului), de-a lungul unei perioade îndelungate de timp. Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât și accesul relativ ușor în zonă, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă.


Pietrele Doamnei


Orice traseu ar alege turistul ce se abate prin Tara de Sus, intalnirea cu rezervatia Pietrele Doamnei, una dintre cele mai spectaculoase din Carpatii Romanesti, este surprinzatoare chiar si pentru un bun cunoscator al muntilor.

Pietrele Doamnei reprezinta un adevarat paradis al animalelor salbatice rare, cum ar fi: ursul carpatin, cerbul carpatin, rasul, vulpea, lupul, jderul etc. Dintre speciile de pasari ocrotite amintim cocosul de munte despre care se spune ca nu isi paraseste niciodata locul de bastina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu