AdSense

duminică, 8 august 2010

Manastirea Voronet


Mânăstirea Voroneţ este situată în satul cu acelaşi nume, la 36 km de Suceava şi la numai 4 km de centrul oraşului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni şi jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Legenda “originii” bisericii uneşte pe vecie douã mari personalitãţi în destinul nostru naţional: ctitorul mãnãstirii Ştefan cel Mare şi cuviosul pãrinte Daniil, primul stareţ al mãnãstirii, unul din cei mai mari sfinţi pe care i-a odrãslit pãmântul Moldovei, sihastru şi duhovnic vestit.O sfântã candelã aprinsã vegheazã mormântul Sfântului Daniil Sihastru de unde obştea mãnãstirii ia binecuvântarea pentru slujbele de: dimineaţã, dupã-amiazã, şi de la miezul nopţii.

Viata monahală s-a întrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic şi s-a reluat în anul 1991, de data aceasta cu obşte de călugăriţe sub stareţia Stavroforei Irina Pântescu.

Manastirea Voronet este cunoscuta in primul rand pentru peretii sai, pentru picturile de o valoare inestimabila.

Pictura interioara a bisericii dateaza in cea mai mare parte din timpul lui Stefan cel Mare. In scenele din altar si din naos artistul a urmarit sa redea indeosebi sensul teologal al maginilor realizand un ansamblu solemn dar cu vadit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atentia mai ales: " Cina cea de taina", "Impartasirea apostolilor", "Spalarea picioarelor",(in altar), "ciclul patimilor" si tabloul votiv al domnitorului Stefan cel Mare (in naos).

Pictura exterioara a Voronetului datand din timpul domniei lui Petru Rares este realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viata, insufletite, firesti. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii inconjuratoare si in care predomina verdele si albastrul, prin compozitia larg desfasurata a diferilor scene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu